De 5 bedste tips til at få dit barn til at sove

De 5 bedste tips til at få dit barn til at sove

At få dit barn til at sove handler om konsistens, gode rutiner og at skabe en rolig afslutning på dagen. Her kan du læse om 5 vigtige ting, du kan gøre for at optimere sengetidsritualet og få dit barn til at falde roligt i søvn og sove godt om natten.

For det første er en sengetidsrutine nødvendig for børn fra omkring to år og i mange år frem. Dette inkluderer børstning af tænder, tage pyjamas på og læse en godnathistorie eller synge et børnerim, før lyset slukkes. Jo mere tradition dit barn har med disse sengetidsritualer, jo lettere vil det være for dem at forbinde dem med senge- og sovetid.

Den anden ting på listen er en godnathistorie. Det kan virke indlysende, men det er en virkelig god måde for at få børn i det rigtige sovehumør og skabe en afslappet stemning før sengetid. Kniber det med tiden i hverdagene, så er det et godt alternativ til at læse en godnathistorie for dit barn, at lade dem lytte til en godnathistorie via telefon eller iPad. Derudover har undersøgelser vist, at højtlæsning hjælper børn med ordforråd og fortællefærdigheder.

Etablér en fast sengetid: Dit barn skal vide, hvornår han eller hun skal i seng, så de kan vænne sig til det gradvist. Ellers kan de kæmpe mod at gå i seng hver aften, hvilket kun bliver en negativ spiral, hvor det bliver kun mere udfordrende at få dem til at falde til ro og sove, hvis dette fortsætter i lang tid.

Hold fast i faste spisetider: Hvis du giver dit barn aftensmad tidligere end normalt, vil dette forstyrre deres indre ur og gøre dem mere urolige og overtrætte, når det endelig er tid til at gå i seng. På den anden side, hvis børn spiser aftensmad for sent – vil de ikke føle at dagen er slut endnu, når sengetiden rammer.

Forbliv konsekvent: Det er vigtigt, at du forbliver konsekvent i dine aftenrutiner for dit barn og omkring tidspunktet for at gå i seng – på denne måde giver du dit barn de bedste forudsætninger for fremtidig sengetids- og sove succes.